Tips og tricks



Lidt om denne side

Vi får mange gode spørgsmål, når vi afleverer hvalp, har hvalpetræning eller anden træning, samt når vores hvalpekøbere hundens liv igennem ringer og spørger os om stort og småt.
En af vores hvalpekøbere skrev i et brev efter hvalpetræningen, at de havde gået på "Huniversitetet", og det syntes vi var en sjov benævnelse. Det giver os dog lyst til at slå fast, at det at have hund ikke skal gøres til en videnskab.
Det er egentlig nogle meget enkle principper vi arbejder efter når vi træner hund. Vi prøver at belyse, hvorfor hunden gør som den gør, og giver nogle eksempler på praktiske håndgreb, som kan give inspiration til at komme videre.
Nogle af disse "gode råd", som måske kunne have lidt bredere interesse, har vi nu valgt at lægge her ud på siden.
Vi håber, at det kan være med til at give Jer inspiration til at komme videre, og I kan evt. ringe og få en snak, hvis I har brug for supplerende vejledning.




En Påskehistorie

Hvordan prøver nogle hunde at tiltuske sig lederrollen i familien?
- Vi vil prøve at illustrere det med et frisk eksempel.

Og det er ikke fordi denne hundeejer skal hænges ud - vi har flere tilsvarende eksempler, i dag havde vi bare tid til at sætte os ned og snakke om oplevelsen, og fik lyst til at skrive vores tanker ned.

EN PÅSKEHISTORIE:
Vi har lige haft en cocker spaniel han på 3 år, af vores opdræt boende i 10 dage, mens hans ejer var ude at rejse.

Han er en glad og foretagsom hund og har efterhånden fundet ud af, hvordan han styrer sin sædvanlige familie, som består af udearbejdende mor og teenage-søn på 15 år. De hygger sig normalt derhjemme, men hunden har efterhånden tillagt sig nogle uvaner, som irriterer i dagligdagen:

For hunden er ikke dum, han har bare fundet ud af at gøre tingene, fordi ejerne ikke har haft overskud til at være konsekvente, når der skal sættes grænser.

Vi kan nok alle forestille os, at det kan være fristende, at lade hunden komme ind på forsædet alligevel, når nu vi har travlt, og skulle være kørt for ½ time siden - det er den nemmeste løsning i den pressede situation, men hunden opnår det han ville.

Og det er også let at forestille sig, at når man er kommet træt hjem fra arbejde og hunden stiller op til narrestreger med sokkerne, - så lader man ham samle til bunke under trappen - han bider jo ikke sokkerne i stykker - og det er jo egentlig meget sjovt fundet på!, - og man kan jo bare samle dem sammen senere……

Og det er også let at forstå, at det er herligt, når hunden glad og kærligt kommer styrtende og kaster sig op i favnen på en, når man kommer hjem fra arbejde, og man hilser på hinanden. Men når man så har sit pæne tøj på, så må hunden ikke hoppe op og bliver skældt ud. Måske står man og er beskæftiget med noget andet, når hunden vil i kontakt, og så er det let at se, hvorfor hunden har udviklet sin lidt voldsommere teknik for at trænge igennem, når man distræt giver sig til at klappe hunden, mens man fx forsøger at tale videre med de mennesker, man var i samtale med.

Alt sammen meget forståeligt - men! man går med til et spil på hundens præmisser.

I gamle dage ved dueller, var det altid den person, der blev udfordret, der skulle vælge våben.

Hvorfor hopper vi så på limpinden og lader hunden starte "konflikter på hundens præmisser?

Albert spurgte ovennævnte hundeejer, da hun hentede hunden og hun skulle til at gå, om hun ville vædde på, om hunden ville komme hen til hende, hvis hun gik hen mod lågen og kaldte, og Albert samtidig gik hen mod trimmerums-døren og kaldte? Hundeejeren takkede pænt nej til et sådant væddemål, for hun vidste, at det var ulige odds! (Der var en løbsk tæve inde i rummet!)

I denne situation kunne hun godt indse, at hun ville tabe udfordringen!!!!!!

Efter vores mening, skal hundeejere generelt blive bedre til at genkende situationer, hvor det er hunden der starter en "konflikt" på sine præmisser, og hvor det er hunden, der har valgt tid, sted og våben - og undgå at tage imod udfordringen i disse situationer, men derimod tage initiativ til det, vi kalder lederskabsøvelser på et tidspunkt, hvor det passer hundeejeren, dvs. når man er oplagt, har god tid og har planlagt hvad der skal ske.

I de ovennævnte tilfælde kunne man fx:

Kloge hunde er sjove hunde, men kloge hunde kræver kreative tanker hos deres mennesker, så vi kan være en lille smule "foran" hunden og den kan se op til os som ledere.
En god leder giver en hengiven, tilfreds, glad og velfungerende hund.




Renlighed hos hvalpen!

Et af de mange spørgsmål, som vi gennem årene har fået igen og igen, kommer i forbindelse med at den nyankomne hvalp skal gøres "renlig".
Det kan være udsagn som:
"Nu havde vi lige gået en tur på ½ time, - 1½ kilometer ud og hjem igen, men lige så snart vi var kommet hjem i stuen satte hvalpen sig og "besørgede" på gulvtæppet! Hvordan kan det være??"
For hvalpen var det rart endelig at komme hjem til sit eget område. Da den var ude at gå tur, var den på fremmet grund, og den kunne lugte at mange andre hunde havde været der før den, og havde fortalt (ved hjælp af duften af urin og "stregkoder" fra analkirtlerne på hundelortene) at det var dem der ejede området og bestemte her. En lille hvalp skal ikke have noget klinket med en større hund, så den holdt sig, for ikke at komme til at markere, og ventede med at sætte sig til den kom hjem til sit eget område, - der "turde" den godt!
Det hjælper hvalpen til at forstå at dens område også er ude i haven/nede på fortovet, hvis de "uheld", der måtte ske indendørs, bliver samlet op og anbragt ude, et par meter fra indgangsdøren, så den ved at afsnuse "stregkoden" forstår, at det her område er også dens.
Med alderen vil hvalpen udvide sit område og markere sig, og jo mere den har behov for at markere sig, (fx. i forbindelse med løbetid) jo større område bliver afmærket med "stregkoden".





Motion / At være beskæftiget!

For hunden, der lever en almindelig dagligdag sammen med mennesker, er der meget at bruge sin energi på. Især en opmærksom hund vil bruge megen energi på at følge med i hvad der sker i hjemmet.
Derfor er en gå-/cykle-/løbetur i et "kedeligt" område for en kvik hund ikke særligt energikrævende, - det er mest de tobenede, der tager en tur på sofaen bagefter.
På en af vores træningsaftener så vi en cocker, som normalt er toptrænet rent fysisk, gå helt flad, så den ikke var til andet end at ligge og sløve nogle timer og spise maden liggende - madglad er den jo - efter at den havde gået 400 meter spor!!
Eller en hund som skulle finde sin ejer i et skovområde - han var indenfor et område på 75-100 meter forsvundet 3 gange, blev fundet hver gang, men denne hund, der også fysisk var toptrænet, smed sig ved siden af ham, der var så vigtig, men så svær at finde.

Konklusion: Motion, hvor der bruges masser af energi, kan laves på begrænset område/tid, men det er det der sidder mellem ørene på hunden der trænger til at blive brugt. Det kan gøres på kvadratmeter, og ikke kvadratkilometer.
Tænk på hvad en hund er og ville have brugt sin energi på i en flok ude i fri natur: Løbe kilometer efter kilometer, - eller skaffe den nødvendige mad og drikke, fungere i flokken og sove/slappe af resten af tiden?




Gå i line uden at trække!

Når hvalpen forlader os 8 uger gammel, har den ikke lært at trække i linen, den har måske ikke haft line på endnu! Den har lært at følge efter os uden line, ligesom den fulgte sin mor.
Hvordan kan det så være, at hvalpen, når den kommer til hvalpetræning allerede et par uger senere, har lært at trække af sted i stram line?
Det vi hører er, at de første dage i det nye hjem er hvalpen måske lidt forsigtig, og skal lige have tid til at se tingene an, - den er måske lidt tøvende, når den skal gå med ud på tur. Når hvalpen så efterhånden begynder at gå, følger ejerne efter. Når turen går hjemad får hvalpen mere fart på, og ejerne er stolte over at hvalpen kender vejen og lader sig gladeligt trække med.
Tænk over at hvalpen hurtigt indlærer både vaner og uvaner!




Træning!

Vores mening er: Har du hund - så skal du gå til træning!
Det er en bastant udtalelse - men se en gang hvordan den kan forstås!
Hunden skal have et godt liv sammen med os - og vi med den. Derfor skal vi forstå, hvordan hunden fungerer og have respekt for den som et dyr.
Det er ikke rigtigt at opdyrke (motivere) visse sider af hunden, hvis disse ikke skal bruges senere i dens liv sammen med os.
Der er mange retninger du kan træne din hund - alle forudsætter indlæring og dermed forståelse for hunden.
Lederskabsøvelser som: -praktiske ting i dagligdagen og samtidig en god måde at vise lederskab på.
En velfungerende hund har det godt med Jer - og I har det godt med den!





Der kommer mere på siden efterhånden - så kig ind igen!
Dette er en del af kennel Count On Me's hjemmeside.
Hvis du er kommet ind på denne side uden om hovedsiden, og gerne vil besøge vores hjemmeside, så klik her: www.count-on-me.dk.
Opdateret d. 13.4.2002